תביטו רגע בתמונת הקטר הזה שעולה בעשן. נתקלתי בה בשיטוט אקראי ברשת. יכל להיות שיהיו אלה שיוצפו זכרונות שהרי קטרים ורכבות קשורים להרפתקאות ומסעות רומנטים, והונצחו בלי סוף בספרות ובקולנוע. בכלל, לרכבת, ולתחנת הרכבת, כך נדמה, יש מעמד מיוחד בתרבות שלנו, וצפירת הקטר ושקשוק הגלגלים הם חלק מהד.נ.א התרבותי שלנו.
על אחת כמה וכמה קטרי הקיטור. הקטרים הללו שהופיעו בבריטניה במאה ה-19 כאשר הפחם היה אחד ממקורות הדלק העיקריים היוו במשך 150 שנה כלי תחבורה עיקרי. ארובות העשן שלהם שהותירו שובלים וציירו עננים בשמיים היו חלק בלתי נפרד של הנוף הכפרי בעולם של תחילת המאה ה-20, וזאת בזמן שהעשן עדיין לא נתפס כמזהם אוויר. אפשר לראות את זה, בין היתר, בציורי הנוף הכפרי מאותם הזמנים. עד שהגיעו קטרי הדיזל והחשמל שהיו אולי פחות רומנטים אבל הרבה יותר יעילים ודחקו את קטרי הפחם לשולי ההיסטוריה.
עשן ויקטוריאני – רוב רולנד robrowland.co.uk
האמת? לא ממש. נכון שהטכנולוגיה המתקדמת לא נוהגת להשאיר שבויים מאחור, אבל לנוסטלגיה ורומנטיקה יש את הכח שלהם, מה שמחזיר אותי שוב ל- 997241-5 שממשיך-בתמונה למעלה, לנשוף ולערום ערימות של עשן.
חיפוש מהיר בגוגל בעקבות המספר, מספר לי סיפור מפתיע. קשה קצת להאמין אבל קטרי הקיטור ממשיכים עדיין לצפור במקומות רבים באירופה. נכון שמדובר בעיקר ברכבות מורשת שמסיעות תיירים וחובבי תחבורה מהסוג הזה, אבל נראה כי הענף הזה של רכבות הקיטור הרבה יותר פופולארי ממה שאתם אולי מדמים. ברחבי אנגליה וסקוטלנד, לדוגמא, רכבות הקיטור הללו הן ביזנס חזק למדי. יש שם קרוב ל-200 חברות שמפעילות רכבות עשן מהסוג הזה, ומשרתות מיליוני תיירים בשנה. הפופולאריות לרכבות ולקטרים הללו כה גדולה עד שישנן חברות המציעות לחובבי הז'אנר, תמורת תשלום, לנהוג בקטר הקיטור בעצמם. למי שרוצה לנהוג בקטר, הרשמה כאן.
מפזרת עננים בנוף כפרי
997241-5 הוא קטר קיטור גרמני, אחד מסדרה של כמה עשרות קטרים שמושכים רכבות מורשת בצפון גרמניה בחבלי סכסוניה ותורינגיה וברכס ההררי. הרכבות הללו נעות על פסים צרים ברוחב של מטר אחד (הרוחב התקני המקובל בעולם הוא 1.435 מ') שנתפש בעבר כמתאים יותר לנסיעה בפיתולים. 997241-5 הוא בין שנעים באיזור ההררי של הרץ (Hartz) ומגיעים בדרך מפותלת לפסגה הגבוהה של הר ברוקן בגובה של 1,141 מטר.
997241-5 חורק ומתנשם בדרך לפסגת הברוקן..
וישנו כמובן גם 70-414, קטר הקיטור המיתולוגי של רכבת ישראל שנקבר על פי השמועות במוסך הקטרים העתיק בתחנת הרכבת בלוד. הקטר מונצח בשירם של חיים חפר ויוחנן זראי בביצוע הר'יישי היפה של אריק לביא. מי שאוהב חומרים של יומני הרצליה יוכל לראות וורסיה הירואית ארוכה מעט של 70-414 כאן.
—————————–
——————————————–