עבודת ניירת איננה חייבת להיות בהכרח משעממת. נסו למשל לקחת דף נייר מהמדפסת ולקפל אותו לשניים, ואחר כך לקפל שוב, וכך הלאה. כמה פעמים אפשר לקפל? קצת דימיון והתשובה המוצעת כאן תקח אתכם למערכת השמש, למרחבי הגלקסיה וגם מעבר.
———————————————-
אגדה רווחת טוענת כי אתם לא יכולים לקפל נייר יותר מ-, אולי 8 פעמים. קל לבדוק את זה, לקחתי דף נייר 4A והצלחתי לקפל אותו, כל פעם לחצי, 6 פעמים. אלא שאגדת שמונה הקיפולים איננה נכונה. ברור שאם ניקח נייר גדול הרבה יותר ונפעיל מספיק כח נגיע למספר גדול הרבה יותר. יש ברשת וידיאו פופולארי של “מכסחי המיתוסים” שבו מצליחים עם הרבה מאמץ, כולל מכבש ענק, לקבל סדין 11 פעם! אגב השיא העולמי בקיפולים הוא כנראה 12 פעמים! תכתבו בויקיפדיה את השם Britney Gallivan ותקבלו צעירה בת 30 מקליפורניה שעשתה את זה בעזרת שימוש עם טכניקות מיוחדות וסליל של נייר טואלט ארוך במיוחד.
שיאנית קיפולים – בריטני גאליבן:
אבל זה כאמור איננו סוף. אדם בשם Jesus Diaz ערך על זה מחקר מקיף במיוחד ופרסם את התוצאות בבלוג שלו. הוא טוען שם שבהינתן נייר מספיק גדול, ומספיק אנרגיה, אפשר לקפל את הנייר הענק הזה 103 פעמים! אלא שזה יהיה כנראה הגבול. מדוע? משום שעוביו של הנייר המקופל יהיה אז גדול יותר מהיקום הנראה – בערך 93 ביליון שנות אור! מדובר, למי שאוהב מספרים גדולים, בכ- 9.46 טריליון ק”מ (שנת אור) כפול 93 ביליון! איך מגיעים עם נייר בעובי של כ-עשירית המילימטר למימדים פנטסטיים כאלה?
התשובה הכמעט מובנת מאליה הינה שיש כאן גידול מעריכי (אקספוננטיאלי). קחו שמיכה מחדר השינה, נניח בעובי 5 ס”מ וקפלו אותה לשניים. היא תתעבה ל-10 ס”מ, בקיפול השני היא תהיה 20 ס”מ, וכבר בשלישי יגיע עוביה – אם תוכלו לקפל, קרוב לחצי מטר. על פי החישוב של דיאז, בקיפול ה-23 יגיע נייר בעובי עשירית המילימטר לקילומטר אחד! ואם ממשיכים במסע הקיפולים הזה, ב-30 הוא כבר יגיע לחלל שמתחיל כ-100 קילומטרים מאיתנו. עוד כמה קיפולים (42) ואתם כבר בירח, וכך הלאה.
זו כל תורת הקפול. החל ממספרי ה-40 אנחנו יוצאים ממערכת השמש, נכנסים למרחבי הגלקסיה ומעבר לה. בקיפול ה-81 לדוגמא אנחנו כבר מכסים מרחק של 127,786 שנות אור שזה מימדיה של גלקסיה קטנה. בקיפול ה-103 הכל נגמר – אנחנו בגבולות היקום הנראה. האם יש משהו מעבר? אולי יקומים מקבילים בהם מקפלים ניירות? זו כבר שאלה אחרת.
מקפלים בדרך לירח..
——————————————–