בְּלָה בְּלָה. קשה להימלט מהתחושה שהעולם שלנו הולך ומתמלא בדברי שטות וקשקשת אינסופית. נכון שהמציאות שלנו היתה תמיד עמוסה בחומרים מן הסוג הזה, אבל נראה כי העלייה שחלה בשנים האחרונות ברמת האינטנסיביות של הרשתות החברתיות הגבירה את כמויות החארטה וה-בְּלָה בְּלָה למימדים אדירים. האם יכול להיות שאנחנו מתקרבים למה שאפשר לכנות: מסה קריטית של בולשיט? ואם כן, מה לעזאזל אפשר לעשות?
——————–

“בולשיט” (Bullshit) היא מילה ייחודית שנושאית על גבה אוסף מגוון של ניואנסים ופרשנויות. נראה כי היא נהייתה פופולרית בשפה האנגלית רק בתחילת המאה ה-20 והפכה ללהיט של ממש במלחמת העולם השנייה. מבלי להיכנס לאטימולוגיה ולהסטוריה שלה, צריך לומר כי היא תוצאה של צירוף המילה ״שור״ באנגלית (Bull) יחד עם ״צואה״ (Shit). בולשיט יכול להיות גם דיבור שקרי, או כזה שמתיימר, אבל המובן הנפוץ יותר הינו: אוסף של שטויות ודברי הבל למינהם.
הקשר בין שיירי השוורים לבלבולי השכל למינהם, משווה לאחרונים גם ריח לא טוב. איש ההייטק הישראלי ד”ר יוסי ורדי התראיין לפני מספר שנים לטלוויזיה של המגאזין הטכנולוגי טקראנץ אודות רעיון שנתן בזמנו לבנק עולמי לגבי ההבטחה הגלומה בזבל הפרות. את ההבדל בין גללי הבקר לבולשיט הוא ניסח במשפט אחד: לגללים אין את המגע האנושי שיש לבולשיט.
נמצא בכל מקום. אחד מהראשונים שדיבר בעת המודרנית על המגע האנושי, או על מה שנהוג גם לכנות “תרבות הבולשיט” הינו הפילוסוף האמריקאי פרופסור הרי ג. פרקנפורט. פרנקפורט שהושפע לדבריו מפילוסופים כגון עמנואל קאנט, רנה דקארט ולודוויג ויטגינשטיין, טען כי הבולשיט הוא אחד ההיבטים היותר בולטים בתרבות האנושית. בשנת 2005 הוא פרסם ספר על התיאוריה של הבולשיט, ובעיקר, על המהות והמשמעות שלו בתחום התקשורת שבין אנשים. נראה כי הפילוסוף האמריקאי נגע בעצב חשוף והספרון בן 67 העמודים שהוציא הפך לבסט סלר של ממש.
בראיון שנתן ל-ניו יורקר, קבע פרנקפורט כי הבולשיט נמצא בכל מקום, וזו תופעה שאנחנו לוקחים אותה כמובנת מאליה. אנחנו גם סמוכים ובטוחים שיש לנו יכולת לזהות את הבולשיט, הוא מציין, ולכן אנחנו לא מתיחסים אליו כמזיק, אבל לא כך הוא. לא נוכל לדעת מה ההשפעה האמיתית של הבולשיט עלינו עד שלא נבין מה זה בדיוק. זו הסבה, על פי פרנקפורט, שאנחנו צריכים תיאוריה של הבולשיט.
האויב של האמת. הבולשיט, לדבריו, ניתן להגדרה בערכים של אמת ושקר. הבולשיטר מדבר ומנסה לשכנע אנשים מבלי להתייחס לאמת שבדברים. זאת, בניגוד לשקרן המועד שמודע לאמת אבל מנסה להסתירה. את אנשי הבולשיט לא מעניין כלל אם הקשקושים שלהם אמיתיים או לא, אלא רק האם השומעים שלהם השתכנעו? ולכן, על פי פרנקפורט, הבולשיט הינו אויב גדול יותר לאמת מאשר השקר.
“אדם רטוב אינו מפחד מהגשם”. צוות חוקרים מאוניברסיטת ווטרלו באונטריו קנדה בראשותו של גורדון פניקוק (Pennycook) לקח את נושא הבולשיט לכיוון מעשי יותר. המחקר שלו מתייחס לכל אותם ציטטות וטקסטים נבובים שהם לכאורה מכילים משמעויות עמוקות ונסתרות. הוא ריכז אוסף של אמירות חסרות תוכן שהיו מורכבות ממילות באזז (Buzz words) וציטטות מנופחות, וביקש מאנשים לדרג מ-1-5 את מידת העומק שיש בהם. דוגמא למשפט כזה הוא המשפט הפותח את הפיסקה.
Credit: keywordsuggest.org
הממצא המרכזי של צוות המחקר הקנדי לא היה ממש מפתיע. הוא מצא קשר בין אנשים שנוטים להתרשם מציטטות הנשמעות חכמות, לבין אלה הנוטים יותר להאמין בתיאוריות קוסנספירציה ופארהנורמל, הם גם נמצאו פחות אינטליגנטים. המחקר בוצע בשנת 2015 אבל אתר האינטרנט שבנה פניקוק עדיין חי ובועט. תוכלו למצא שם מנוע בולשיט יעיל שיודע לייצר משפטים ו”ציטטות” עמוקות הנשענות על אוסף מילות באזז ומושגים רוחניים שמציפים את הרשת ואותנו בבולשיט אינסופי. תכנסו לכאן ואל תשכחו ללחוץ על הכפתור (למעלה) עם הכותרת: Reionize Electrons.
ואם מדברים על רוחניות, אחד ממעיינות הבולשיט היותר פוריים ברשת הוא כנראה האתר של דיפאק צ’ופרה (Chopra), איש הניו אייג’ והמרפא האלטרנטיבי הידוע. לצ’ופרה יש בחשבון הטוויטר שלו מעל ל-3 מיליון עוקבים והוא מדבר בו, בין היתר, על מושגים כגון אחדות קוסמית, ריפוי קוונטי ושורה של מושגים שאני מתקשה לתרגמם. למשל זה: Nothing is the meaning of everything & also its source. עוד אחד למטה.
אדום עמוק – מתוך האתר של דיפאק צ’ופרה
עיקרון האסימטריה של הבולשיט. בשנת 2013 ניסח מתכנת איטלקי בשם אלברטו ברנדוליני (Brandolini) את עיקרון האסימטריה של הבולשיט. העיקרון הזה שנודע גם כחוק ברנדוליני, קובע כי כמות האנרגיה הנדרשת להפריך את הבולשיט גדולה בסדר גודל אחד מאשר לייצר אותה. את מידת התסכול הגדולה שבאה לידי ביטוי בחוק הזה מבטא יפה הפתגם העממי המוכר: אבן אחת שזורק טיפש למים אלף חכמים לא יצליחו להוציא!
דודה הומאופתית. מה עושים? תשובה אפשרית מציעה בימים אלה אוניברסיטת וושינגטון בסיאטל, ארה”ב. הם פתחו שם השנה קורס חדש המכונה: בולשיט בעידן הביג דאטה. יזמי הקורס, קארל ברגסטרום וג’ווין ווסט מסבירים באתר הבית שלו כי “העולם רווי בבולשיט והמטרה היא ללמד כיצד לאתר אותו ולנטרלו”. עוד הם מוסיפים שם כי לדעתם, איתור נכון של הבולשיט חיוני לקיומו של משטר דימוקרטי ליברלי. כאשר תסיימו את הקורס הם מבטיחים, תוכלו להשמר מהזיהום של הבולשיט, לזהות אותו בכל רגע שתתקלו בו, להבין את מהותו, וגם לספק לדודה ההומאופטית ושוחרת הקריסטלים, או לכל דוד שהוא גזען מצוי, הסבר נגיש ומספק לכל העניין. נהיה מאד מופתעים, הם אומרים, אם בסיום הקורס לא יסתבר לכם שקורס הבולשיט שלקחתם כאן יימצא כתוכנית היותר שימושית ויותר פרקטית מכל אלה שלמדתם במהלך לימודי הקולג’ שלכם.
——————————-
———————————————————–
*הי! לצערי הוספתי כאן עוד קצת חומרים שמצטרפים למסת הבולשיט של העולם. אבל מה לא עושים לטובת הביג-דאטה. אהבתם? תנו לייק או תגובה כלשהי (למטה).
* * *
תודה(!) שהגעת לכאן. “עולם ללא קופסאות” הינו תחנת תדלוק באוקטן גבוה של רעיונות, רשימות וספורי סף בתחומי המדע והטכנולוגיה, הפילוסופיה וההסטוריה של העבר (והעתיד).
הבלוג הזה הינו יצירה אישית ואינטימית, תוצאה של אובססייה וסקרנות שנמתחת לקצה. אשמח אם תבחן/ני את האפשרות להשתתף בהרפתקאות הללו בכל סכום שיראה לך. אני מצידי מבטיח להמשיך לשוטט ולהרים כל אבן – לפחות כזאת שנראית אחרת. תודה.
2 תגובות