Q – האות שגידלה זנב

  חשאית ומרתקת במיוחד. במשך הרבה שנים האות Q – האות ה-17 באלף בית האנגלי, נקשרה אצלי בשירות החשאי של הוד מלכותה, או יותר נכון בכינויו של איש הגאדג'אטים הדמיוני של השירות שדאג לצייד את הסוכן הבכיר שלה, ג'ימס בונד האגדי בציוד מתוחכם שאפשר לו להיות מה שהוא: ג'ימס בונד. דזמונד לוליין השחקן הוולשי שגילם בזמנו את Q ונפטר זה מכבר "הוחלף" בסרטים האחרונים  ב-Q שהותאם לעידן הטכנולוגי החדש ונראה כדמות צנומה ומתולתלת כמו שגיק צריך להיראות.

שני ה- Q's בסרטי בונד, הקלאסי והגיק:

 

 

 

 

 

 

מדוע בחר יאן פלמינג דווקא באות Q כדי לציין את את האיש ההוא מהאגף לטכנולוגיות מיוחדות במוסד המודיעין הבריטי? האם זה בגלל העובדה שהשימוש באות Q באלף-בית האנגלי הוא יחסית נדיר? או אולי בגלל המראה; מין קערה עם זנב קטן ומשונה שמהווה, במשך מאות שנים אתגר לטיפוגרפים של העולם? לא ממש ברור. מה שכן ברור שמדובר באות מרתקת, ולא רק בגלל המראה הייחודי שלה, אלא גם בגלל ההסטוריה הלינגוויסטית שלה, הדימויים הרבים שנקשרו בה, וכמובן אותה גחמה פונטית משונה לפיה ה-Q "דורשת" – ברוב המילים שבה היא מופיעה, את האות U מיד אחריה.

Q Q Q Q Q Q Q Q….רשימת הדימויים, השימושים והייצוגים השונים הנקשרים באות Q היא ארוכה למדי. בויקיפדיה יש עמוד מיוחד המוקדש לאוסף הדימויים. וכך, מעבר להיותה כינוי לדמויות פיקטביביות שונות בעולם הספרות והקולנע, Q היא גם שם של מגזין מוסיקלי בריטי ידוע, רומן הסטורי, שם של כמה וכמה סרטים, להקות מוסיקליות, אלבומים מוסיקלים, ערוצי תקשורת, תחנות רדיו וטלוויזיה, מושגים בספורט, במחשבים, מדע וטכנולוגיה ועוד ועוד.

Screenshot (3)
פונטים שונים של Q – תוכנת וורד (מיקרוסופט)

Q-U צמד חמד. אין כל ספק שאחת התכונות היותר דומיננטיות הקשורות באות -Q  היא הנוהג שלה להופיע בפרהסיה, באופן כמעט קבוע, עם בת לוויה קבועה – האות U. הזיווג הזה הוא תוצאה של מערכת מסועפת ונפתלת של קשרים, השפעות וזיווגים לשוניים שהיו לשפה האנגלית לאורך ההסטוריה שלה. בתמצית שבתמצית, הסיפור הזה מתחיל כנראה עם הפניקים שיצרו את האות "קופא" (האם הקדומה של ה-Q), שהייתה מעין עיצור שנהגה במעמקי הגרון, וממשיך עם האטרוסקים ואחריהם הרומאים שהשתמשו ב- Q בשפה הלטינית עבור הצליל של האות-K, כאשר זו באה לפני ה-W.

האבולוציה של האלף-בית המודרני (אנימציה). ושימו לב ל-Q (מקור: http://educationalgifs.com)

האות Q עצמה נכנסה לשפה האנגלית רק עם הפלישה הנורמנית לאנגליה בתחילת המאה ה-11. השבטים הנורמנים שהגיעו מצפון צרפת הכניסו לאנגלית דיאלקט צרפתי – תחביר, ניבים ואותיות, והפכו את צמד האותיות KW ל-QU. משהו על ההסטוריה של הצמד-חמד Q ו-U אפשר לקרא כאן.

ההצמדה הזאת יצרה מין הסתם בעיה לא פשוטה בעיקר לאלה שלומדים את השפה. בערוצי הוידיאו ביו- טיוב אפשר למצוא מספר רב של שירי ילדים ומבוגרים שעוסקים בדיוק בקשר הזה. הנה קטע מלבב במיוחד על Q  והחברה שלה U:

הן לא תמיד ביחד. ה- Q מופיעה לבדה בכמה עשרות מילים, בדרך כלל כאלה שהגיעו משפות אחרות כגון, סינית, ערבית ועברית. בין המילים הללו שעברו 'אינגלוז' אפשר למצא מילים כגון: Qaddish (קדיש), tsaddiq (צדיק), Qabalah (קבלה) ו-Quran (קוראן)  הנה רשימה של 71 מילים "עגונות" בשפה האנגלית שמכילות Q ללא U.

סיפורי זנב. ויש גם את עניין הזנב, שמתייחס בעיקר ל-Q כאות רישית (קפיטל לט'ר). בכמה וכמה מספורי ה-Q בהן עיינתי, מצאתי אזכורים שונים המתייחסים לאורך הזנב, ולשאלה החשובה: האם יחצה, או לא יחצה, את ה"קערה"? מסתבר שמראה ה-Q מעסיק לא מעט את המעצבים ואנשי הטיפוגרפיה. מה מקור הצורה של האות הזאת? מהיכן הגיע הזנב? גם כאן המקור לוטה בערפל. ישנם אלה המדברים על הפניקים, או האטרוסקים שהביאו עימם את הסימן הגראפי הזה, וישנם אלה שמייחסים אותו לתקופה קדומה יותר ולכתב ההירוגליפי במצרים.

ייתכן כי הצורה של האות, לפחות על הויקיפדיה, נלקחה מהמראה של חור המחט, אולי מצורה של קשר, או אולי מדמות של קוף הנתלה בזנבו על אחד מענפי העץ. ואם מדברים זואולוגיה, לזנב יש שורה של תפקידים אצל בעלי החיים, בין אם זה לגרש חרקים וזבובים, להיתלות על עצים וענפים, או אולי רק לשמור על איזון ושיווי המשקל. אצל האות -Q, להבדיל, אפשר לומר שהזנב מוסיף לה בהחלט הבט אחד ברור: ייחודיות.

ובאשר לאורך, הזנב, כך נראה, מתארך או מתקצר על פי הנסיבות. בכתובת שבשער הנצחון של הקיסר טריאינוס ברומא מה – 113 לספירה מופיעה ה-Q עם זנב החורג מתחומי האות. תביטו בשורה הראשונה, במילה  POPVLVSQVE, שהינה חלק מהפנייה ל-"סנט והעם הרומאי האלוהי". המעצב בן תקופתו של מַרְקוּס אוּלְפִּיוּס נֶרְוָוה טְרַיָאנוּס ניסה אולי לשוות מידה של הירואיות לאות, והוסיף לה ליווית חן בצורה של משיכה קטנה.

טריאנוס

 

Champfleury_letter_Q_illustration_Geoffroy_Tory_(1529)האורך כן קובע. במקרים אחרים אורך הזנב משתנה לפי אורך המילה; במילים הקצרות, הזנבות קטנים, ובארוכות, הם מתפשטים. הנה (בצד) זנב שהוארך והוארך בידיו של מעצב אותיות צרפתי מהמאה ה-16. אחת הסברות שקראתי טוענת כי בימי הרנסאנס הטיפוגראפים נהגו להאריך את הזנב של ה-Q כסוג של התרסה כנגד עמיתיהם, משהו כמו: הי! "שלי יותר גדול".

 

—————

—————————————–

 

תודה(!) שהגעת לכאן. "עולם ללא קופסאות" הינו תחנת תדלוק באוקטן גבוה של רעיונות, רשימות וספורי סף בתחומי המדע והטכנולוגיה, הפילוסופיה וההסטוריה של העבר (והעתיד).

הבלוג הזה הינו יצירה אישית ואינטימית, תוצאה של אובססייה וסקרנות שנמתחת לקצה. אשמח אם תבחן/ני את האפשרות להשתתף בהרפתקאות הללו בכל סכום שיראה לך. אני מצידי מבטיח להמשיך לשוטט ולהרים כל אבן – לפחות כזאת שנראית אחרת. תודה.

Other Amount: ILS

אהבת? עורר בך עניין? אנא השאירו תגובה כאן...