תפוח בדבש. סביר להניח שגם השנה לא נראה יותר מידי שנות טובות. כמה חבל. בדיוק כמו המכתבים, הבולים, ספרי הטלפון והטלפונים הקווים, גם האגרות נוטפות הדבש הללו, יחד עם הזהבים, והפרחים והתפוחים, מפנות את מקומן לגחמות של עולם הדיגיטל. חבל, כי כרטיסי הנייר והקרטון הללו שהחלו להישלח על ידי קהילות יהודיות כבר בסוף ימי הביניים, לא רק בטאו במילים ובתמונות את הגעגועים, התקוות והמשאלות של שולחיהם, אלא גם שיקפו את רוח התקופה ותעדו את רוח הזמן והמקום.
באו בטוב. השנות טובות שהכילו תמיד מלל קצרצר ותמונה/איור, נשלחו על ידי כולם – חילונים ודתים, עשירים ועניים ובכלל. מידי שנה בשנה לקראת תשרי, החנויות והדוכנים היו נערמים במאות ואלפי אגרות נוצצות וצבעוניות שהציעו קדימון אופטימי לשנה החדשה: ‘לשנה טובה תכתבו’, ‘תכלה שנה וקללותיה’, ‘שנת בריאות ושגשוג’, ‘יצירה והתחדשות’, ‘שלום ותקווה’, ‘אושר ואושר’, שנה טובה ומתוקה’, ועוד ועוד.
רוכבים ופורחים. המקום היחיד שבו אפשר למצא היום שפע של אגרות ברכה לראש השנה היא רשת האינטרנט. מנועי החיפוש ברשת מאפשרים לנו ל”דפדף” במגוון מרתק של כרטיסי ברכה שמגיעים מזמנים אחרים, שפות וארצות שונות. קשה לעיתים למצא את המקור אבל המגוון מרתק.
בחרתי להציג כאן סדרה שרירותית של שנות טובות המתארות, מבלי שהתכוונו לכך, שמץ מהמהפיכה הטכנולוגית שעברה על העולם, בעיקר בתחום התחבורה.. סוסים, כדורים פורחים, אוניות, רכבות, מטוסים, מכוניות, אופניים, רובוטיקה וקצת מדע בדיוני, והכל בא בטוב.
ולבסוף, גיף של שנה טובה..טכנולוגיה עתידית של הנעה בכח המחשבה או טלקינזיס:
⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓
הי, תודה שבאתם לבקר. למרות הכול, איזה חג נהדר. ואם אתם כבר כאן, רציתי להציע לכן/ם לבקר במחסן האוצרות של הבלוג יש כאן קובץ קריא של ספורים וכתבות קצרות ומרתקות (סליחה😊) בתחומי ההיסטוריה, הספרות, הפילוסופיה, המדע והחלל.
ובאמת שיהיה חג שמח ובריאות! שנה טובה! (יום חמישי 17.9.20, אוטוטו ראש השנה).
————————————————————
במאה שערים בירושלים יש דוכנים לאורך הרחוב הראשי שמוכרים כרטיסי ברכה יפים ומוזהבים בדיוק כמו פעם.
מדליק. הבעיה היא איך מגיעים לשם..
מבינה את העמדה שלך אבל לדעתי המעבר לעולם הדיגיטל הוא דווקא יתרון בגלל ענייני איכות הסביבה…וחוץ מזה שזה הופך את השנות הטובות על הנייר להרבה יותר אישיות ורומנטיות. כאילו נותן לזה נפח של “אם שלחתי לך שנה טובה באגרה מנייר, ממש חשבתי עלייך והשקעתי בך”.
אני לא נגד הדיגיטל ובכלל, אני בעד העתיד. מסכים שיש ברשימה הזאת געגועים אבל זה חלק מאיתנו. מה שרציתי בעיקר להראות זה ההסטוריה הויזואלית הנשקפת בשנות הטובות..