מילים של גיאוגרפיה

מגיעים בטעות למקום הלא נכון.       ספור המילים הזה מתחיל בסטארט-אפ שקם לפני כ-5 שנים לאחר שאחד ממייסדיו, יזם בריטי בשם כריס שלדריק (Sheldrick), שם לב שיותר מידי פעמים אנשים מתבלבלים בכתובת ומגיעים בטעות למקום הלא נכון. שלדריק שעסק בארגון הופעות בתחום המוסיקה החליט להיכנס לעניין הזה יותר לעומק ועד מהרה גילה שמדובר בעצם בבעיה גלובלית שמתחילה ונגמרת בתחום של איתור כתובות של מקומות ואנשים. הסתבר לו כי במקומות רבים מידי ברחבי הגלובוס אנשים גרים ללא מען מדויק, מה שמקשה מאד על בצוע פעילות כלכלית וחברתית, החל מהעברת סחורות ומוצרים, וכלה במסירה וקבלה של חבילות ומכתבים אישיים.

גלובוס של ריבועים.       הוא החליט לפשט את העניין ויחד עם חבר מתמטיקאי הקים חברה בשם what3words שמטרתה להחליף את השיטה הקיימת של הכתובות לשיטה פשוטה וקלה לזכירה. הם חילקו את העולם לריבועים זעירים – כל צלע באורך 3 מטרים, וקבלו בערך 57 טריליון (57,000,000,000,000) רבועים. כל רבוע קבל באמצעות תוכנת מחשב שם  ייחודי המורכב משלש מילים קצרות. המילים עצמן שנלקחו ממאגר של כ-40,000 מילים, צורפו ביניהן בצורה אקראית. במקור – באנגלית אולם מאוחר יותר גם ניתנו בשפות אחרות (אם כי עדיין לא בעברית).

Screenshot (129)
הצילום מתוך הרצאה בטד

זה אומר שלכל נקודה על פני הגלובוס, ולא משנה היכן, יש רבוע ויש כתובת בת שלוש מילים. לדוגמה, המקום בו אתם שוהים ברגע זה בו אתם קוראים שורות אלו, מצוי בתוך אחד הרבועים האלה. ואם אתם בביתכם, ישובים בסלון, אתם מצויים ברבוע ספציפי עם שם (שלוש מילים) משלו. עברתם לחדר השנה, עברתם לרבוע אחר עם שם אחר. האפליקציה שלהם מאפשרת בקלות למקם את עצמכם בעזרת המילים. אני נמצא כעת בקפה שרגא בתל אביב שנמצא ברחוב יוסף קארו 10 כלומר בכתובת: "אסטרטגיה, מותג, מזנק", או במקור:"brand darting .strategy".

כל מה שצריך לאמר בקול זה שלוש מילים.        שיפור נושא הכתובת, כך מדגישים המיסדים באתר החברה,  מחזק את חוויית הלקוח, מבטא יעילות כלכלית, מניע צמיחה ותומך בפתוח הכלכלי חברתי של המדינה. בהרצאה במסגרת טד מביא שלדריק נתונים מהאו"ם המצביעים על כך שמיליארדי בני אדם הינם נעדרי כתובות, ואדם ללא כתובת כאילו אינו קיים.

עיירת פחונים באפריקה – צילום מסך מהרצאת טד: 

Screenshot (130)

בשנה האחרונה אמצו את שיטת שלושת המילים כמהארגונים גדולים, לרבות שירותי הדואר של מונגוליה וגם כמה מדינות אפריקניות. האחרונה בהן היא ניגריה במערב אפריקה עם אוכלוסיה של כ-185 מיליון בני אדם.

בתחילת השנה (2018) רכשה חברת מרצדס כ-10 אחוז ממניות החברה כשהרעיון העומד מאחורי העסקה הינו להתקין ברכבים העתידיים מערכת של what3words שתאפשר להציב יעדי נסיעה מדויקים. כל מה שהנהג צריך לעשות זה לאמור בקול שלוש מילים, שיביאו אותו למקום ספציפי ומדויק, ללא אפשרות לטעות, או להגיע למקום אחר עם שם דומה.

 

הכתובת של ביתי הינה אוסף של מילים סתמיות.         מי שמקבלת הרבה פחות תשומת לב בכל האטימולוגיה הגיאוגרפית הזאת הינה המילה עצמה. קשה קצת להאמין שהמילה – אותה יחידה בסיסית בשפה ובתקשורת שלנו שמשוררים ופילוסופים קשרו כתרים לכוחה במשך אלפי שנים, פשוט מאבדת כאן את משמעותה. הפרויקט של חברת what3words עוסק במילים שהינן לא יותר מאשר כלים לזכירה. אוסף המילים הסתמיות המתארות את המיקום של הדירה בה משפחתי מתגוררת – את חדר העבודה, הסלון וחדר השינה כוללות מילים (בתרגום לעברית) כגון: "מעשן", "דבוב", "מתלוצץ", "צלקות", "זקן" ו-"גיחוך". זה הכל.

ובכל זאת זה איננו משחק סגור. האלגוריתם שיוצר את צירופי המילים, יודע גם להשתעשע. כך לפחות זה נראה. הכתובת של המקום הבא במפת ישראל כוללת את המילים: Kites. Fired. fell. ובתרגום חופשי: "עפיפונים", "הוצתו", ו-"נפלו". המקום אליו הן מכוונות, כפי שניתן לראות במפה, נמצא אי שם בעוטף עזה.

 

——————-

—————————————————

תודה(!) שהגעת לכאן. הבלוג הזה הינו יצירה אישית, תוצאה של השקעת עשרות רבות של שעות עבודה וסקרנות שנמתחת לקצה. אשמח אם תשקל/י את האפשרות להשתתף בהשקעה בכל סכום שיראה לך. אני מצידי מבטיח להמשיך לשוטט ולהרים כל אבן שנראית אחרת.

Other Amount: ILS

אהבת? עורר בך עניין? אנא השאירו תגובה כאן...