הגודל לא מסתדר

מסע החיפוש שערכתי לא מכבר באמצעות תוכנת Google Earth באזור רמת הגולן הניב ממצא מוזר ואניגמטי. הניסיון מוכיח שרובם הגדול של המקרים הנראים כתעלומה או חידה מסתורית, מתגלה לבסוף כספור עם הסבר הגיוני, לעתים מכעיס בפשטותו. ובכל זאת, נכון לעכשיו, העצם עליו אנחנו מדברים הוא עדיין בגדר תעלומה. 

———————-

הראש האינדיאני – מה שרואים משם 

בזמן שיש לי רגע פנוי, וגם בזמן שאין לי, אני אוהב להיכנס לתוכנת מחשב המכונה גוגל ארת’ (Google Earth) ולצאת לסיור מהיר ברחבי הכדור שלנו.  לאלה שעדיין לא התנסו, דמו גלובוס דיגיטלי המסתובב בהנף העכבר ומייצג את מפת העולם בסדרה רציפה של צילומי לוויין ומטוסים מגביהי טוס. כאשר תעשו זום-אין בנקודה מסוימת, תתחילו לצלול פנימה. הצילומים יתחלפו במהירות ותקבלו מבט יותר ויותר מקרוב.

כמו אביר הג’דאי שיש לו את ה-FORCE אני מטפס לשמיים בשבריר של שנייה, נדחק אל תוך עמקים וקניונים ומפותלים, גומע אוקיינוסים חסרי סוף  ונוחת בקרקע באבחת העכבר. נכון שבמסעות מן הסוג הזה המראות והצבעים מתעתעים, וגם הדמיון משחק תפקיד משלו, אבל זה בדיוק כל העניין; סיורי השמיים מהסוג הזה הם תמיד מרתקים ולעיתים גם מלאי הפתעות.

הניחו את ה-נ.צ הנכון* במשבצת החיפוש של התוכנה והנה אתם נמצאים אי שם בדרום מזרח אלברטה, בקנדה מעל למישור הררי בצבע הטורקיז. מגובה של כ-4 ק”מ אפשר כבר להבחין במה שנראה כראש אנדיאני העוטה בגד בושמני, מה שמכונה (Badlands Guardian). ראש די גדול צריך לומר. המרחק מקצה הסנטר לרום הגולגולת הוא כ-230 מטרים.

indian
ראש הבושמני

 

גם אתם יכולים להיות מגלי עולם חדשים. הנה כמה עצות…

שיפור הכיסוי והרזולוציה של הצילומים הפך בשנים האחרונות את גוגל ארת’ לכלי עזר יעיל לחוקרים ואנשי מדע בתחומים שונים. בתחום הגיאוגרפיה לדוגמא, התוכנה הזאת משלבת בתוכה מכלול של טכנולוגיות עתיקות ששמשו את מגלי הארצות של פעם, החל בכלי השיט – אניות המפרש והמפות, וכלה באמצעי הצפייה והאקספלורציה, כמו האצטרולב, המצפן והמשקפת.

ואם בא לכם להצטרף לשורת המגלים כדאי לזכור כי המסע במפת גוגל ארת’ דורש הרבה ניסיון והרבה זהירות. המעורבות של הדמיון כמובן חיונית ומבורכת אבל כדאי וצריך לפעמים, לשים לה גבולות. הצורות הנראות לכם במסך יכולות “להשתנות” או להיעלם במהירות, אם תבצעו הגבהה, או הנמכה מהירה. בהחלט יתכן שבצילומים של אותו המקום במועד אחר, הקסם יעלם. חלק מהעצמים הנראים ונרקמים בראשכם, עשוי להיווצר בכלל כתוצאה מאשליה אופטית, מצילום חשוך או מטושטש, ןאפילו טעויות עריכה ואיחוד קטעי צילום מזמנים שונים.

המזרח התיכון כולו עמוס בסימנים וצורות של תרבויות קדומות

הנגישות, פשטות ההפעלה והאופי הקהילתי-חברתי שלה, הפכו את גוגל ארת’ לפופולרית מאד ורשת האינטרנט עמוסה במגזינים ופורומים של חובבי התוכנה שמחפשים וממפים בהתמדה נקודות בעלי עניין, אותם הם חולקים עם גולשים אחרים ברחבי העולם. אחד מאותם מגלים גוגליאנים שהתפרסמו במיוחד שנים האחרונות הוא חוקר אוסטרלי עיקש בשם דיוויד קנדי שחשף מאות רבות של אתרים קדומים בערב הסעודית. קנדי קבל לאחרונה גם הזמנה מהסעודים לרדת לקרקע ולצלם את הממצאים באמצעות הליקופטר שהעמידו לרשותו. הספור המרתק הזה עם כמה צילומים מרהיבים נמצא כאן.

הארכיאולוג האוסטרלי התרכז בעיקר באזורים המכונים: Harrat Khaybar שהם בעצם שדות לבה עצומים, עדות אילמות לאירועים וולקנים דרמתיים שהתחוללו במקומות הללו לאורך מיליון השנים האחרונות. ההתפרצויות הגעשיות הללו שאירעו בשטחים נרחבים, מדרום סוריה לאורך ירדן בואכה ערב הסעודית “ייצרו” לא רק תצורות מרהיבות אלא גם כמויות אדירות של סלעי בזלת מהם הורכבו רבים מהמבנים שהתגלו. על פי דיוויד קנדי, המזרח התיכון כולו עמוס בסימנים וצורות של תרבויות קדומות, רובם ככולם שרידים לחברות עתיקות ששגשגו פעם באזורים הללו, ואשר חלקם ניתן לזהוי והבחנה רק ממעוף הציפור.

שטוטים ברמה

אחד מהאזורים המועדים בישראל למציאת סימנים מהסוג הזה הוא הגליל העליון ורמת הגולן. אני נמצא כעת מעל מרכז הרמה בסביבות הישוב יונתן. היעד שלי הוא מה שמכונה: גילגל הרפאים הלא הוא רוג’ום אל הירי (למטה). אזור אניגמתי במיוחד שצורתו נראית אך ורק מהאויר. הצילומים של גוגל ארט’ אינם באיכות גבוהה אבל אפשר לראות בברור את חמשת מעגלי האבן הבזלתית של הגלגל. קוטרו של המעגל החיצוני הינו כ-150 מטרים. מבנה ענק לכל הדעות. האם זה אתר קדום ומסתורי. קבר? אתר פולחן? או לוח אסטרונומי? לא ברור אבל בהחלט יתכן כי כל התשובות נכונות. בכל זאת מדובר באתר שנבנה לפני כ- לפני כ-5000-6000 שנה.

 

מכאן אני מתחיל לשוטט במרחבי הרמה באזורי הישוב יונתן, קשת, קצרין ומאגר דבש. אני מזהה שורה של מבנים וצורות החשודים, לפחות בעיני, כמבנים השווים בדיקה (למטה). כאשר מדובר באזור כמו רמת הגולן כדאי לשים לב לתצורות מודרניות יחסית כגון גדרות אבן, תעלות, או מבנים ומוצבים סורים עזובים. סביר להניח כי חלק מהמראות כאן שייכים לאחרונים.

 

משהו לא מסתדר שם עם הגודל

אבל הסיפור האמתי הוא העצם הזה אותו אני מכנה: “הארון” (מזכיר ארון קבורה). הוא נראה כמלבן מושלם ומידותיו מרשימים במיוחד (130X50 מ’), קצת מזכיר מגרש כדור רגל. בשלב הזה לא אציין את ה-נ.צ שלו, רק אומר שהוא נמצא לא רחוק מישוב ישראלי מוכר.

תוכלו לראות כאן (למטה) סדרת צילומים של הארון שנלקחו מגוגל ארת’ ומפת בינג (של מיקרוסופט) מהשנים 2004, 2009, 2011 + צילום מזמן לא ידוע). אני מנסה בזהירות לנקות מהדמיון את האסוציאציות המיידיות שמגיעות אלי מספורי מד”ב אודות מונוליטיים מסתוריים שהונחו בכדור הארץ על ידי תרבויות של חייזרים, ומנסה לחפש היגיון בתמונות הללו. בצילום הישן יותר הלקוח ממפת גוגל ארת’ משנת 2004, אפשר לראות כבר את קווי הארון בצורה ברורה. הצילום משנת 2009 מטושטש יותר אבל המבנה של הארון בהחלט שם. בשנת 2011 נראה כי חלקו העליון של “הארון” נחשף בעבודת חפירה. הוא נראה כעת כעין סַרקוֹפָג ענק. בצדו התחתון מופיע גם אתר “חדש” וחפור שנראה בצורה המזכירה רבוע.  בצילום של מפת בינג (התחתון) שהוא כנראה חדש יותר, נראה כבר “הארון” בברור, חשוף וגלוי בחלקו הגדול.

Google-2004 - Copy

Google -2009 - Copy

Google -2011

Bing (ב)

 

האם מדובר במשטח חימר? מבנה פולחני עתיק שנעשו בו חפירות? קבר אחים גדול דמוי סרקופג? חלק מביצורים רומים? או אולי חלק ממבנה צבאי ישן? אין לי מושג, מה גם שהצילומים החדשים ביותר שיש בידי הם לפחות לפני כ-4 שנים. חבר, מורה דרך וותיק ברמת הגולן איננו מכיר את המקום הזה. אז מה זה לעזאזל?

מהניסיון שלי, מה שנראה כתעלומות אפופות מסתורין, במיוחד אלה עם ארומה של אנדיאנה ג’ונס, מתגלות כמעט תמיד כתופעה בנאלית עם הסבר הגיוני. סביר בהחלט להניח שסיפור הארון הוא ממש כזה. אבל יש גם סיכוי שהוא לא.

מה אתם אומרים?

(גוללו למטה לתגובות…)

——————–

  • * Coordinates: Indian head Badlands Guardian – 50°0’38.20″N, 110°6’48.32″W

——————————————-

תודה(!) שהגעת לכאן. הבלוג הזה הינו יצירה אישית, תוצאה של השקעת עשרות רבות של שעות עבודה וסקרנות שנמתחת לקצה. אשמח אם תשקל/י את האפשרות להשתתף בהשקעה בכל סכום שיראה לך. אני מצידי מבטיח להמשיך לשוטט ולהרים כל אבן שנראית אחרת.

Other Amount: ILS

 

אהבת? עורר בך עניין? אנא השאירו תגובה כאן...