מה אומרת לכם המילה "בעעע"? ומה, "פששש"? ואיך נשמע לכם: ה-"פחחח", וה-"בררר"? ומה בכלל הסיפור עם ה-"חחח"? מסע קצר אל כמה מהמילים הרועשות שברשת.
מלל אינסופי. רשת האינטרנט הינה מחולל השפות הגדול בעולם. אופני התקשורת הפשוטים והנגישים יחד עם אווירת ה-LIVE והמיידיות שמספק המדיום האינטרנטי, מייצרים אוקיינוס של מלל אינסופי – תכנים שהולכים ונערמים, הולכים ונמחקים, ובעיקר, הולכים ומשתנים כל העת.
השפה שבה נכתבים המיילים, הצ'אטים, ההודעות, ההתראות, הציוצים והפוסטים, עוברת כל הזמן סוג של אבולוציה דיגיטלית. להבדיל מזו הביולוגית, האבולוציה הזאת מתרחשת בקצבי זמן מהירים ותכופים, ומביאה להופעתה של שפה דינמית, תוססת, יצרית ולא תקנית, עמוסה בעיצורים, תנועות, ציורים, תווים וסימנים שונים ומשונים.
צלילים בעלי משמעות. תחום מרתק במיוחד בתוך השפה הזאת מהווה קבוצה לא גדולה של מילים בודדות, לא תקניות, שיודעות לספר ספור שלם על מי שכתב אותן, כמו למשל, מה הוא חושב על סיטואציה כזאת או אחרת? כיצד הוא חש? וכך הלאה. המילים הללו מורכבות מאותיות החוזרות על עצמן, ומשמיעות – כדרכן של מילות אוֹנוֹמָטוֹפֵּיָה – רעשים וצלילים המרמזים על משמעותן.
אחת הכוכבות היותר מוכרות בקבוצה הזאת קשורה לאות חֵית (ח') – שנכתבת שלוש פעמים ברצף על מנת ליצור את ה- חְחְחְ המוכר והידוע. הצליל של המילה: חָה חָה חָה, מלמד על המובן שלה: צחוק (עם קורטוב של לעג). במובן הזה, חחח היא אכן אחת המוטציות הלשוניות היותר מצליחות ברשת. מחקרים מהשנים האחרונות מלמדים כי היא החליפה כמעט לחלוטין את ה-לצחוק בקול רם של ה-LOL הוותיק והפופולארי.
הקודקס של האות חֵית . אני חבר בקבוצת טלגרם המורכבת מחבורה של צעירי הייטק בסביבות גיל השלושים. קשה לספור את כמויות ה-חחח שמוטלות שם בכל שיחה ושיחה. אנשי חחח מסבירים כי יש משמעות למספר החיתים. הנוסחה לדבריהם פשוטה: הוספה של ח' משמעותה: התגברות הצחוק. מאחר ואין בנמצא קודקס של חוקי חֵית, מספר הפרשנויות בתחום הזה הוא כמספר החיתים. השערה נוספת שקשה לסתור אותה טוענת כי מספר ה-חייתים היא פררוגטיבה, או סתם גחמה של המשתמש. הנה לדוגמה קטע מרבה-חייתים שהוצאתי מחברה שצייצה ברשת הטוויטר.
ביטוי מהמהם. קרוב רחוק של ה-חחח הוא ה-פחחח. הוספת האות פֵּא (פ') לשלישיית החייתים מסירה מהם את החיוך והופכת את "פחחח" למילה המבטאת בוז והתרסה. בכלל, נראה כי יש בה באות פ' – אחת משש האותיות בג"ד כפ"ת, הרבה עוצמה. תוסיפו אותה לאות שִׁין (ש'), בעצם לסדרה של שינים, ותקבלו פְּשְׁשְׁשׁ. להבדיל מה- שׁשׁשׁשׁ שהיא מילה שמבקשת לשתוק! ה-פששש – עם התגבור של ה-פ', הופכת לקריאת הפתעה וגם תדהמה והתרגשות. באנגלית זה משהו כמו הולי שׁיט.

אות שפתית, עגולה וסימפטית השותפה בקבוצת המילים הזאת היא האות מֵם (מ'). ה-מ' שהתפתחה בצורתה מצורת גלי מים, נקשרת חזק עם תחום השאלות (מה? מי? מתי? וכד'). המ' שותפה דומיננטית במילה מוסיקלית ומהמהמת שמחברת יחדיו סקרנות ופליאה, יחד עם אי-ידיעה והטלת ספק. המדובר כמובן ב- המממ… או אהמממ… ה-שלוש נקודות בסיומה באות לחזק את הספק. ואם להמשיך באותה חוקיות שכבר הוזכרה קודם לכן; מספר הממים במילה נועד אולי לבטא את גודל הספק, או אולי – שוב מְשׁוּבָה של הכותב.

הטמפרטורה של ה-רי"ש. שתי מילים נוספות המשמיעות מנגינה אם כי הרבה פחות נעימה, נקשרות לאות בֵּית (ב'). הראשונה היא בֶּעעעע שמשדרת הבעה עמוקה של סלידה וגועל נפש. תנסו להגיד אותה בקול (בעעעע!) ותיווכחו בעצמכם. ולאי-נעימות מסוג אחר. דמיינו לרגע מצב שבו השיניים מתחילות להקיש אחת בשנייה, והגוף, לרעוד? בהנחה שאתם בריאים לחלוטין ההסבר הסביר יהיה, שקר שם בחוץ. הביטוי אליו אני מכוון הוא שגור ומוכר: בררר… נחמד יהיה להניח כי מספר הריישים במילה עשוי לשמש כסמן למידת הירידה של הטמפרטורה.
הרשימה הלא ממצה הזאת נכתבה בתוכנת וורד בעברית של חברת מיקרוסופט. ה"עורך" של התוכנה לא "מכיר" את המילים – גיבורות הכתבה, ומנסה" כל הזמן לתקן אותן באמצעות סימון המילים המשובשות (לטעמו) עם קו אדום. קצת מטריד. האמת היא שיש עוד ועוד ביטויים ומילים מן הסוג הזה, אלא שהחלטתי לעצור כאן. חציתי כבר מספיק קווים אדומים. חחח.
——————————–
—————————————————————————
קרדיט לאימוג'י המממ… – dotabuff.com