סיפורה הטרגי כל כך של טיסה 772 UTA איננו קשור רק בכך שהיא לא הגיעה ליעדה – שדה התעופה שארל דה-גול בפאריז, אלא גם באנדרטת הזיכרון הייחודית שהוקמה לזכרה בחולות המדבר הלוהט, ואולי גם בעובדה שהגלעד המרשים הזה הולך ומתפוגג במהירות בשיני הזמן.
——————————————————————
מזוודת נפץ בתא המטען

לפני כ-30 שנה, ליתר דיוק ביום שלישי, 19 בספטמבר 1989 יצאה טיסת UTA 772 של חברת התעופה הצרפתית (UTA-Union de Transports Aériens) מהעיר בראזוויל בקונגו לכיוון שדה התעופה שארל דה גול בפאריז, עם נחיתת ביניים מתוכננת בעיר נג’מנה בירת צ’אד. כ-45 דקות לאחר ההמראה מנג’מנה התפוצצה מזוודת נפץ בתא המטען של מטוס מדגם DC 10 שהיה אז בגובה שיוט של כ-10,700 מטרים. המטוס צלל במהירות לקרקע וכל נוסעיו, 156 אזרחים ממדינות שונות ו-14 אנשי צוות מצאו את מותם. מקום ההתרסקות היה אי-שם במרכז הסהרה, באזור המכונה טֶנֶרֶה בצפון הרפובליקה הדמוקרטית המוסלמית של ניז’ר.
יומיים אחרי ההתרסקות חיל האויר הצרפתי הצניח במקום קבוצת צנחנים שאספו ולקטו שברים לצורך חקירת המקרה. ממצאי החקירה העלו למעלה מכל ספק כי לפיצוץ אחראי תא טרור לובי. בשנת 2004, לאחר שנים ארוכות של שיחות שעיקרן נוהל על ידי צרפתי בשם דנו מרק (Denoix de Saint Marc) שאביו היה בין נוסעי המטוס, הסכימה ממשלת לוב לשלם ל-170 משפחות הנספים, סכום של 170 מיליון דולר, מיליון דולר למשפחה.
אנדרטת זיכרון ייחודית
עם הזמן, הוקם ביוזמת דנו גוף מיוחד על מנת לטפל בכספים ולהעבירם למשפחות – ספור לא פשוט מאחר והיה צורך לאתר את קרובי הנספים שחיו ב-18 מדינות שונות וגם לאמת את זהותם. אחת מנקודות השיא בספור הזה הייתה ההחלטה להקים אנדרטת זיכרון – גל-עד ייחודי במקום ההתרסקות עצמו. כאן הספור הולך ומסתבך. חלקיו של מטוס ה-DC10 התפזרו לעשרות קילומטרים בסביבה מדברית יבשה וצחיחה – כ-450 ק”מ מהעיר אגדז. גם האזור כולו, עם חום קיצוני המגיע ל-50 מעלות, נמצא תחת שליטה של שבטים הקשורים לארגוני אלקעידה מקומיים והיה עוין במיוחד לבני המערב.
לאחר הכנות רבות, מבצע הבנייה יצא לדרך בשנת 2007, שמונה עשרה שנים לאחר ההתרסקות. הרעיון היה לשחזר את טיסה 772 באמצעות שורה של דימויים, בינהם: בניית צללית של המטוס בגודל טבעי על הקרקע החולית כשהוא פונה לכיוון פאריז, והוא מוקף במעגל של אבנים שחורות, וב-170 שברי מראות זכוכית המייצגות – כל אחת מהן, את קורבנות הטיסה. בצד צפון הונחה כנף המטוס כשהיא מזדקרת אל-על. הכנף שמכילה לוחית עם שמות כל הנספים משווה לאתר כולו מראה של שעון שמש עתיק. סרטון קצר מתהליך הבנייה כאן.
תמונות מאתר הזיכרון. מהלך הבנייה…
הולכת ונעלמת
האתר הוקם כעשרה קילומטרים ממקום ההתרסקות מאחר והמשפחות בקשו להשאיר את המקום “לא נגוע”, וגם בגלל שנמצא, פחות או יותר, מתחת למסלול הטיסות של התעופה האזרחית, מה שעשוי לאפשר לנוסעי המטוסים לראות שמץ מהאתר במדבר הלוהט שמתחת. בחודש יוני 2007 לפחות במבט לווין של Google Earth (נקודות ציון: 16°51′53.748″N 11°57′13.362″E) אתר הזיכרון של טיסת UTA 772 נראה בצורה ברורה ומרשימה.
שבע שנים אחר כך, בחודש דצמבר 2014 ה”ציור”, כך נראה, הולך ונעלם (ראו תמונות למטה). גם אם לוקחים בחשבון אפשרות של תנאי ראות לא טובים, סביר להניח כי המדבר עושה את שלו, וטיסה 772 תלך ותתפוגג בשיני הזמן.
למעלה מ-30 שנים עברו מאז האסון. כתבתי מייל לאגודת הזיכרון ושאלתי אם יש כוונה לחזור לאתר על מנת לשפץ אותו, ואם יש וניתן לקבל תמונות עדכניות על מצבו של האתר. הם השיבו לי שהעבירו את מכתבי אל דנו מרק. נכון לכתיבת שורות אלו לא הגיעה תשובה. כמה עשרות ומאות ואלפי שנים שנים מהיום רישומה הפיזי של טיסת 772 יעלם לחלוטין מעין כל. בדיוק כמו שיקרה לנו ולמעשי ידינו. קצת לא נעים אבל זה טבעו של עולם.
—————————-