השנה 2022. אוטוטו 2023. תעשיית כלי הרכב בעולם מושתתת ברובה על הסחר הימי. המכוניות החדשות עוברות לעיתים חצי אוקיינוס מנמל המוצא שלהן ועד לנמל היעד. אלא שאם מסתכלים על הסטטיסטיקה של השנים האחרונות, מסתבר, וזה קצת מפתיע, שמספר גדול מידי של נושאות המכוניות הללו לא מגיע ליעדו. אז מה בדיוק קורה כאן? איך זה שמכוניות חדשות, לרבות דגמי יוקרה כמו פּוֹרְשֶׁהּ, בֶּנְטִלִי, מֶרְצֵדֶס וִלַמְבּוֹרְגִינִי מגיעות לבסוף לקרקעית הים, או נגרסות במגרשי הגרוטאות?
—————————

מכוניות שרואים רק בסרטים, או בקרקעית הים
911 GT2 RS פורשה! מכירים את הדגם הזה? סביר להניח שרובכם לא שמע עליו, גם אני לא. מדובר על מכונית ספורט קופה ייחודית שהמחירים שלה נעים בין 295,000 דולר ללמעלה מחצי מיליון, תלוי בשנה ובחידושים שיש בה. הפורשה הזאת ועוד דגמים של מכוניות יוקרה מפוארות שמציעות חברות כמו פולקסוואגן אאודי, בנטלי למבורגיני, מרצדס וב.מ.וו הם צעצועים של אנשים מהמעמד העליון, לפחות מבחינת המשאבים. אנחנו רואים אותן, בדרך כלל, בסרטים או במרוצים יוקרתיים. ככה זה.
אבל יש עוד מקומות שהמכוניות הללו נמצאות בהמוניהן, וזה אולי קצת מפתיע. מסתבר שיש מאות רבות, אולי יותר, מן המכוניות האקסטרווגנטיות הללו שחונות להן, אולי לא בצורה הטבעית שלהן, במה שנראה, מגרשי חנייה תת קרקעיים, ואני מדבר במקרה הזה על קרקעית הימים והאוקיינוסים של העולם.
——————————-
אז איך הלמבורגיני, האאודי הבנטלי, המרצדס, הפורשה והאחרות מגיעות לשם? הסבה העיקרית, הפרוזאית, והכמעט מובנת מאליה הינה שספינות הסוחר הנושאות אותן טובעות בים. פשוט כך. בשנים האחרונות אנחנו שומעים, פעם אחר פעם על אוניה עמוסה במכוניות פאר שיורדת למצולות. הצוות המצומצם של הספינות הללו בדרך כלל מחולץ ומגיע ליבשה בשלום, מה שאי אפשר להגיד על כלי השיט. אז מה קורה כאן?
את הספור הזה אפשר להתחיל בשנת 2002 עם ספינה נורבגית בשם “טריקולור” שטבעה בים הצפוני, ליד מצרי דובר לאחר שהתנגשה באונייה אחרת. 24 אנשי הצוות שלה חולצו בשלום, ומטענה שכלל, בין היתר, 2,871 מכוניות חדשות, מדגמי ב.מ.וו, וולוו וסאאב נפרק ונשלח לגריסה. בינואר 2016 טבעה ה”מודרן אקספרס” מול מפרץ ביסקאיה בחופי ספרד – היא נשאה עימה 3600 טון של רכב וציוד לעבודות עפר ובולי עץ.
ממש באותו אזור, כשלוש שנים אחר כך (מרץ 2019): נשרפה וטבעה ה”גרנד אמריקה” כשהיא לוקחת עימה 365 מכולות וכ-2,100 כלי רכב. באותה שנה, בצד השני של האוקיינוס, נפרדה מאתנו ה”גולדן ריי”, ספינת משא דרום קוריאנית שטבעה מול חופי ג’ורג’יה ארה”ב. גם כאן חולצו אנשי הצוות בשלום, אבל המטען שכלל כ-4,300 מכוניות חדישות, חלקו, אגב, יועד למדינות במזרח התיכון, הפך לטוטל לוס (TOTAL LOSS).
——————————-—
בכל רגע נתון יש באוקיינוסים של העולם 70-90,000כלי שיט מסחריים
הדרמה הימית האחרונה ארעה השנה 2022) והיא קשורה באוניית סוחר יפנית בשם: “פליסיטי אייס” שנשרפה וטבעה בפברואר השנה באזור האיים האזורים. ה”פליסיטי” הייתה ספינה גדולה בקטגוריה של אוניות משא הנקראות: מובילי מכוניות – Car Carriers. בגוף האונייה היו כ-4,000 מכוניות פאר, כולל דגמי אאודי, פורשה, בנטלי, וגם 15 מכוניות-על מדגם למבורגיני Aventador. ובנוסף, כמה וכמה מכוניות אספנים, ביניהן הונדה נדירה משנת 1996, ועוד כמה “ענתיקות”מדגמי פורשה, ב.מ.וו ופורד מוסטאנג. סה”כ הנזק המוערך כ-400 מיליון דולר. בלשון הגזמה, נראה כי קרקעית האוקיינוסים הולכת ומתמלאיית בשלדי מכוניות חדשות.
לא מכבר פרסם המגזין פופיולר מכאניקס כתבה מרתקת בנושא הזה. אנחנו חיים היום בתקופה שבה אנחנו קונים סחורות ומכשירים בלחיצת עכבר במחשב, מציין הכתב A.lawrence, אנחנו לא תמיד מודעים לכך שחלקם מגיע דרך הים. וזה ממש כך. קניתם לדוגמא מערכת רמקולים חדשה, יש בהחלט מצב שהיא שטה אליכם כשהיא עוברת חצי עולם. מוצר שמגיע בדרך האויר, עולה, בגדול, בערך פי 5 מאשר בדרך הים, מה שמסביר מדוע עורק התחבורה הראשי של הסחר העולמי נעשה דרך הים. כ-90% מהסחורות מועברות באמצעות ספינות, והערכות הן שבכל רגע נתון יש באוקיינוסים של העולם 70-90 אלף כלי שיט מסחריים. צפוף! מי שנמצאת שם חזק בתמונה היא תעשיית הרכב העולמית. נראה לעיתים שהמכוניות הללו עושות כברת דרך הגונה על פני הימים, לא פחות ממה שיעשו אחר כך עם גלגליהן בדרכי היבשה.
——————————-—
ספינות כלי הרכב הללו שהן קריטיות לכלכלה העולמית, אינן בהכרח בעלות כושר תמרון מיוחד
במחצית המאה האחרונה החלו להופיעו ספינות מיוחדות לנשיאת כלי רכב, כולל כאלה המכונות: Roll-on/Roll off, הנושאות יחד עימן גם את ה-פורקים והמובילים: כלי רכב כבדים כמו גם עגורנים שמאפשרים לפרוק ולהעמיס לסירוגין את כלי הרכב. מכאן הכינוי שלהם: ספינות רורו (RoRo, או בעברית: ספינות גלנוע). כלי הרכב עצמם מסודרים בצפיפות במשטחי הרורו הללו. יש שם הקפדה רבה על קשירת המכוניות כך שלא יזוזו במהלך ההפלגה. בים סוער מכונית מתפרצת עשויה לגרום נזק רב לאחרות וגם להוציא מאיזון את האונייה כולה. מצד שני, כדי להפיק את המירב, הרכבים מונחים במרחק של סנטימטרים אחדים אחת מהשנייה, ממש פגוש אל פגוש, כולל קיפול המראות.
מומחים ימיים המצוטטים בכתבה שהזכרתי מציינים את העובדה שלמרות שספינות כלי הרכב הללו קריטיות לכלכלה העולמית, הן אינן בהכרח בעלות כושר תמרון מיוחד. אוניות הנוסעים המפוארות, הם אומרים, כמו למשל ה-קווין מארי 2 – שהיא בין הגדולות בעולם, היא זריזות ונדמות לרקדניות בלט לעומת אוניות הרורו ודומיהן. זה לא ממש מפתיע מאחר והכוונה של הבעלים היא להפחית כמה שניתן את הטלטלות בים לטובת הנוסעים. המכוניות, לעומת זאת, אינן נוטות לחלות במחלת ים, ולכן גם האוניות הנושאות אותן אינן מתוכננות להיות יציבות במיוחד, וזאת, כדי לא לצמצם את שולי הרווח שלהם.
—————————
עדיין למבורגיני
מה שאומר שאוניות הרורו הללו מועדות יותר לתאונות. אלא שנראה שהמשקל ונקודות האיזון של האוניות הן רק חלק מהבעיה. ישנו גם הליתיום. המכוניות ההיברידיות והחשמליות המועמסות בהן מצוידות בסוללות ליתיום יון. התופעה של התלקחות סוללות הליתיום בציוד חשמלי, כולל כלי רכב, מוכרת, אם כי אין סטטיסטיקות רבות בנושא, גם לא מסקנות נחרצות. מה שכן ברור היא העובדה שקשה לכבות שריפות מן הסוג הזה. מים, לדוגמא, עשויים דווקא ללבות את השריפה וזה מצריך ציוד כיבוי ייחודי.
אז האם הייתה זו שריפה במצברי הליתיום של המכוניות שהביאה לדליקה, ובעקבות זה לטביעה של ה-“פליסיטי אייס” עם 4,000 מכוניות היוקרה שלה? נכון לעכשיו אין כל מסקנה ברורה. ומה באשר ל”גולדן ריי” שנשרפה ושקעה מול חופי ג’ורג’יה עם כ- 4,300 רכבים לפני כשלוש שנים? על פי פרסומים שונים הסבה נוגעת בבעיות בייצוב האונייה ובאחסון לא נכון של המטען שהיה ברובו רכבים. סבה אחרת, שגם מוזכרת – בלחישה, איך שאומרים, היא שריפה של סוללות ליתיום במכוניות החשמליות.
זה הספור. ומה באשר לכל אותם ציידי האוצרות? האם אפשר, לפחות בתיאוריה, לרדת עם ציוד מיוחד למים העמוקים אי-שם ולנסות להרים איזו מכונית פאר קטנה? ספק רב. בעיקרון, המכוניות שייכות לבעלים. מה גם שחלק גדול ממטענן של אוניות הטוטל לוס הללו נגרר או נמשה, והובל בסופו של דבר לגריסה במגרשי הגרוטאות. כמה מהן, כמו למשל ה-“פליסיטי אייס” נמצאות במעמקי הים. ה-פליסיטי שקועה בעומק של כ- 3 ק”מ מול חופי פורטוגל. לא פשוט להגיע אליה. מה שלא מפריעה לציידי המצולות לעשות תוכניות לבקר בספינה השרופה והטרופה. ההיגיון שלהם פשוט: נכון שהמכונית היא כעת שלד שרוף וגרוטאה אכולת מי ים, אבל, היא עדיין למבורגיני.
————————–
——————————————————
את הספור הזה אפשר למצא בפודקאסט קצר, ב”עשר נקודה:
מעניין… אני תוהה כמה מהמכוניות הטבועות הן מכוניות יוקרה וכמה מהסחורות הטבועות הן מכוניות…
אגב, כדאי לתקן את טעות ההקלה בכותרת
תודה מוטי. תוקן. ובאשר לשאלתך, מדובר בדרך כלל במכוניות חדשות. דגמי יוקרה? אני מניח שהן אינן הרוב..אבל צדות את עיניהם של העיתונאים שמטבע הדברים מדגישים את קיומן..