מה קורה בעיר נבארו? מסע הרפתקאות מסעיר והזוי משהו אל עיר שהיא מרכז סחר מרתק. מה בדיוק מתרחש בשוק התוסס שלה, ואיך היא בכלל נראית? על מנת להשיב על השאלות הללו צריך הרבה דימיון וגם עזרה של בינה מלאכותית, והכל מהטעם הפשוט ש-נבארו אינה קיימת במציאות.
———————————-
בדיסני מקרינים כעת את העונה השלישית של המנדלוריאן. הסדרה מספרת אודות עם לוחמים עתיק שלא מסיר את הקסדות לעולם ונלחם על חירותו בגלקסיה. לגיבור המנדלוריאני מתלווה “יודה”- כאן הוא מכונה: “גרורו”, והם יוצאים יחדיו להרפתקאות מרתקות ומרגשות. חגיגה אמיתית לאוהבי המד”ב. סדרת מלחמת הכוכבים על העלילות הראשיות והמשניות שלה הכניסה לתרבות שלנו מנה גדושה של יצירתיות; כותבי התסריטים, הבמאים, המפיקים, יחד עם מחלקות העיצוב, הגרפיקה והתפאורה, שזרו עלילות מופלאות וטכנולוגיות פנטסטיות, וגם ערב רב של יצורים בעלי תבונה עילית שאמורים אולי לאכלס את העולם שלנו בעתיד.
בין הממתקים היותר מענגים בסרטים הללו הם הרובוטים – האנדרואידים והדרואידים למיניהם, שמלווים את הרפתקאות הגיבורים עם הצפצופים, ההבהובים, הרטינות וקולות הבובה שלהם. היצורים הנבונים האלה שניחנים במגוון של תכונות אנושיות לטוב ולרע הם חלק בלתי נפרד מההרפתקאות אליהן יוצאים גבורי הסרטים. חובבי המד”ב בוודאי יתקשו לשכוח דמויות מיתולוגיות כמו C-3PO או R2D2, רובוט השירותים והתיקונים החביב ממלחמת הכוכבים.
————————————–
מה שמחזיר אותי לסדרת המנדלוריאן ולעיר המכונה נבארו. המדובר בעיר שקרויה על שמו של כוכב לכת קטן המצוי אי שם בטבעת החיצונית של מערכת שמש כלשהיא. נבארו מופיעה בכמה וכמה קטעים במהלך הסדרה, וליבי נקשר אליה, אולי בגלל השוק התוסס המתקיים בה, אולי בגלל הנוף הגעשי שלה. בשוק ההזוי שלה אפשר למצא לדוגמא הרבה יצורים מסוגים שונים ומשונים ולקבל מידע על כל מה שקורה בכוכב שלה ומעבר לו. לו הייתי יכול הייתי מצטרף בשמחה לסיור דמיוני בסמטאותיה.
האמת היא שזו אינה נראית בעיה מסובכת מידי. נבארו הינה עיר פופולרית מאד בסדרות המנדלוריאן, מתוך כך, נבארו, כמו כל עיר אחרת המופיעה בפרקי מלחמת הכוכבים למיניהם, מככבת באתרים רבים ברשת האינטרנט, משל היתה מקום אמיתי. אם העיר מתועדת כל כך, חשבתי לעצמי, מדוע שלא ננסה לבקר בה.
לשם כך פניתי לעזרה אל מודל השפה החדש של חברת OpenAI המכונה: ג’יפיטי4 שיעשה לי קצת סדר בדברים ויסייע לי להגיע אל העיר. לאחר שקבלתי הבהרה שמדובר רק בעיר דמיונית שאינה קיימת במציאות, הוא נאות להכין עבורי מדריך מיוחד כיצד להגיע, וכיצד להתנהג:
—————————————
————————————
הממ..סיפור המסע הזה נשמע לי מסוכן מעט. חשבתי לעצמי שכדאי יהיה לבקש עוד מידע לגבי מה שבדיוק קורה שם בשוק. בקשתי מהמודל של גוגל המכונה: Bard להכין לי מידע מפורט יותר בנוגע למקום ומה אפשר לראות שם?
מהסקירה של בארד אני למד שמדובר, איך לא, במקום מיוחד. יש כאן דוכני בדים ומזון עם מאכלים אקזוטיים, אבנים יקרות, מתכות נדירות, סוגי שריון, מכשירי קשר מתוחכמים, כלי נשק ססגוניים כמו אקדחי קרניים, וחרבות אור, לרבות כלי נשק מנדלוריאניים מסורתיים כמו רובה הצלפים Amban שבו משתמש גם Din Djarin הגיבור בסדרה. וזה לא הכל. עוד אפשר למצא שם חיות דו רגליות המכונות: Blurrgs ואפילו Tookas שהם חתולים קטנים וחמודים שיכולים מידי פעם גם להיות מסוכנים ולהתפרע.
מילים לא תמיד מספיקות לתאר מקומות מסעירים מהסוג הזה. פניתי אל ה-New Bing של חברת מיקרוסופט ובקשתי שינסה להמציא לי ויז’ואל שיתאר בתמונות את השוק הנבארי. כמה דקות אחר כך כבר היה לי אלבום מרהיב של תמונות. אז הנה, תראו מה קורה כאשר דימיון אנושי חובר לדימיון אנושי מסונתז ומעובד. האם ראיתם פעם אוסף דרואידים כזה?
————————————

——————————————–

התמונות הן בחסות: New bing using Dall-E
————————————–
מקומות מדהימים. ממש חבל שהם אינם קיימים. מי שהתחיל את המסעות הדמיוניים הללו בסוף שנות ה-70 של המאה הקודמת היה ג’ורג’ לוקאס שיצר את היקום המופלא הזה שנקרא: מלחמת הכוכבים. בעקבות הסדרה האגדתית ההיא, נוצרו, וממשיכים להיווצר סדרות משנה המתארים אירועים והתרחשויות שקרו לפני, אחרי, או בין לבין. אחת מהן היא המנדלוריאן. ג’והן פאברו הבמאי והתסריטאי שיצר את המנדלוריאן מיקם את העלילה אי שם אחרי “הסרט: “שובו של הג’די”.
חלק גדול מדמויות והמקומות המופיעים ביקום של לוקאס ויוצרי סדרות ההמשך, תפשו זה מכבר את מקומם בפנתיאון הגלקטי של תרבות המד”ב שלנו. הם מתועדים ומתוארים כאמור באינסוף אתרים, אינציקלופדיות ומדריכים שונים ברשת האינטרנט. היקום הספרותי, הבדיוני הזה הולך ונהיה מורכב עם השנים, הולך ומתפשט, בדיוק כמו היקום האמיתי. העיר נבארו עם השוק שלה היא רק אחת מתוך עשרות ומאות רבות של ערים הקיימות בו. כל עיר עם האופי והאוכלוסיה המיוחדת שלה. כמו בחיים עצמם.
מי שעוזר לנו לעשות קצת סדר בכל המהומה הבדיונית הזאת הן כמה תוכנות AI חדשניות. התוכנות הללו, מי יודע, עשויות להיתפש פעם בעיני ההיסטוריונים של העתיד כאבות הקדומים של הבינה המלאכותית האולטימטיבית (Artificial General Intelligence) שתנהל אז את העולם. היום הן קיימות, בינתיים, רק בעולם המנדלוריאני.
———————————————–
—————————————————————————————————–
לא יודע… לא התרשמתי כל כך מהיכולת לשל ה AI להמציא מקומות בדיוניים. בדיוק היום קראתי טקסט שכתב לכאורה AI המנמק למה בפסח נהוג לאכול בייקון בדבש. נשמע מאוד הגיוני.
חג שמח!
תודה מוטי. ה-AI עשתה קפיצה אדירה אפילו מדהימה בשנה האחרונה. לצערי היכולת של ה-AI היא הרבה יותר גדולה והיא לא עוצרת…עד שמתפרסמים בימים אלה התראות מכל המומחים…
הבינה המלאכותית השתפרה בתוך זמן קצר מאוד בצורה די מדהימה. ברור שהתשובה שקיבלת היא קצת מוזרה (“מסלול ההיפר-ספייס הטוב ביותר”, באמת?), אבל כששואלים שאלה מוזרה מקבלים תשובה מוזרה. במקרה הזה נראה לי שהתשובה זרמה עם השאלה. הרי לא באמת ציפית לתשובה רצינית לשאלה הזאת, אם יש כזאת בכלל.
בגלל שהרבה מהבינה המלאכותית הזאת מבוסס על לימוד מכונה, הדימיון של הבינה המלאכותית הוא בעצם פונקציה מסויימת של הדימיון האנושי. אבל יחד עם ההתנהגות הבלתי צפויה של הלימוד מכונה הדימיון האנושי מקבל טרנספורמציה שלדעתי היא די ממכרת.
ברור שסרטים כמו סדרת מלחמות הכוכבים לא מתארים איך ייראה העתיד. המטרה של הסרטים האלה היא לספק בידור. העתיד לא ייראה ולא יכול להיראות כמו שום דבר שקרוב לזה. אבל מערכת לימוד מכונה יכולה לקחת את ה”עתיד” הזה ולבנות עתיד משלה על סמך העתיד שמתואר בסרטים. הערך הנבואי של זה הוא כמובן אפסי, אבל מבחינת הדימיון האנושי שמזין את “דימיון” המכונה זה די ממכר. לדעתי עוד נשמע על השילוב הזה הרבה.
תודה ליאור. באשר ללימוד מכונה ו..איך יראה העתיד? מסכים לחלוטין שהתיאור שלו כפי שמבוטא בסרטי מלחמת הכוכבים ומיניהם – הוא חסר כל ביסוס… בזמנו כתבנו (“מסע אל התבונה”) על מעמדו של שואל השאלות ועל הקושי להיות אובייקטיבים. בתמצית: איך יצור שנולד בתנאים מאד מסויימים ובפלנטה ספציפית לא מסוגל לדבר בצורה אובייקטיבית על “חיים” שהתפתחו במקומות אחרים ושונים לחלוטין.
סרטי מלחמות הכוכבים למיניהם, עם הטכנולוגיות ומסעות החלל שלהם נוצרו כדי לבדר, ובעיקר כדי להימכר. הם נוצרים על ידי המסורת, החינוך, הרעיונות והדימיון האנושי שלנו, ולכן יש בהם רעים וטובים וכל מיני יצורים עם תכונות אנושיות.
הבינה המלאכותית להבנתי המאד מוגבלת נראית ספור אחר. נכון שקבלתי תשובות די צפויות ממנה, אבל….כפי שאני מבין במקרה הזה קיימת אפשרות שהיא תפתח בתהליכי לימוד מכונה והתאמות אחרות יכולות בינה של מה שמכונה AGI . ואז נראה שקיצנו קרוב ואפילו מיידי. היה מי שהשווה את זה לעימות ביננו לאוסטרולופיתקוס..ראה טיים מגזין לפני כמה ימים:
https://time.com/6266923/ai-eliezer-yudkowsky-open-letter-not-enough/?fbclid=IwAR2icUCop3d9Nfn2ovMee88dKU7ygMwaGTYr8KB_A_4EI2y-fZFVue0AI-s