——————————-
כדורים וחיים
התמונה הזאת (למטה) איננה אמיתית אלא רק המחשה, עבודת אמנות שנעשתה במחשב* וממחישה לנו בצורה פשוטה, קצת דוקרת, כמה אמיתות מהחיים שלנו כאן בכדור הארץ. הכדור הגדול הוא כמובן כדור הארץ שמאכלס מיגוון גדול ועצום של צורות חיים. בינתיים, לפי מה שידוע לנו – ולא ידוע הרבה, הכדור הזה שהוא כוכב הלכת השלישי במערכת שמש ממוצעת, הינו המקום היחיד ביקום שבו מתקיימים חיים.
ה"אשמים" העיקריים בתופעת החיים שמתקיימים להם כאן בהצלחה רבה כבר כ-3.5 מיליארדי שנים הם שני הגופים הנוספים שנראים כאן בתמונה, כדורים קטנים שכמעט מתגמדים על רקע ממדיה של הארץ הטובה שלנו.
סופי ולא אינסופי
עולם המים. תארו לכם שהיינו יכולים לאגור את כל המים בעולם, אלה שנמצאים באוקיינוסים, בימים, באגמים, בנהרות, בנחלים, בביצות, בכפות הקרח וגם בתהומות הקרקע, ויוצקים אותם אל תוך כלי עגלגל. התוצאה המתקבלת תהיה כדור כחול שקוטרו 1,390 ק"מ, ונפחו 1.4 מיליארד ק"מ מעוקב! אגב, אם תנסו לטעום אותו בלשון הוא יהיה מלוח שהרי % 97.5 אחוזים מהמים בעולם הינם מים מלוחים.
ואם במקרה יצא לכם להיות בימים הקרובים בחוף הים, הביטו רגע במרחבי המים האינסופיים שנוגעים בקו האופק. הים הכחול, או האפור הזה, הוא בהחלט סופי. המים מכסים אמנם כ-70 אחוז מפני כדור הארץ אלא שאם מכנסים אותם יחדיו מקבלים את הכדורון הכחלחל הזה. זה הכל.
ההמחשה המרהיבה הזאת מכניסה אותי ללחץ מסוים. הכדור-מים הזה מחזיק היום בחיים קרוב ל-8 מיליארד בני אדם, ועוד כמויות פנטסטיות של צמחים ובעלי חיים מסוגים שונים ומשונים. מים, בעיקר בצורתם הנוזלית, הינם סם החיים של העולם. ותראו כמה הכדור הזה נראה קטן ושביר.
כל האוויר שבעולם
עולם האוויר. הנה עוד סבה ללחץ. כדור האוויר הזה, שעשרות כמוהו יכולים להיבלע בקלות בתוך העולם שלנו, הוא בקוטר של קרוב ל-2,000 ק"מ, ובמשקל 5140 טריליון טונות. הוא מכיל בעצם את כל האוויר שיש בעולם. ליצורים נושמי אויר שכמותנו לא צריך להכביר במילים על חשיבותה של האטמוספירה, אותה מעטפת גזים המכונה אוויר שעוטפת ואופפת את כוכב הלכת שלנו. הגזים הללו, ברובם חנקן וחמצן, מקיימים אותנו וגם שומרים עלינו בפני פגיעתה הרעה של קרינה קוסמית (כמו למשל קרינת העל-סגול מהשמש) וכנגד מטאורים ואסטרואידים קטנים שנופלים עלינו מהחלל.
מידי שנה בשנה אנחנו מתיזים לשמיים, בדרכים כאלה ואחרות, מיליוני טונות של פחמן-דו-חמצני (CO2) וגזי חממה אחרים כגון: מתאן, פריאונים, פחמן חד חמצני ושאר מרעין בישין. ריכוז הגזים הללו לא נותן לחום הנפלט מהקרקע לברוח והעולם הולך ומתחמם ( אפקט החממה – איור-Tumblr).
להשאר על המגרש
ארץ. כדור סלעי ענק עם רדיוס של כ-6,400 ק"מ ושטח בסביבות 500 מיליון קילומטרים רבועים. כוכב הלכת הזה לא צריך מים ואוויר כדי להתקיים; כלומר לנוע במרחבי החלל, סביב עצמו וסביב השמש. יכול להיות שבלעדיהם הוא היה נראה קצת שונה, אולי חרוך ומחורץ ומלא חורים, אבל למי זה אכפת. אולם מהרגע שהופיעו. או התהוו בו החיים, לפחות מנקודת המבט שלנו, כל הספור משתנה.
קל מאד לזהם את האוויר והמים. על פי ניסיון העבר, אלה רגישים במיוחד להתפתחויות טכנולוגיות חדשות, בנייה מואצת, תחבורה, תעשיה, אמצעי חימום, פצצות גרעיניות, ועוד ועוד. שני הכדורים הקטנים הנראים כאן בתמונה הם כל מה שיש לנו, וחלק ממשחק ההישרדות שאנו מנהלים כדי להמשיך ולהיות כאן. לא כדאי להשקיע יותר כך שיישארו במגרש?
————————-
Credit: Globaïa's Félix Pharand-Deschênes, based on a concept by Adam Nieman
תגובה אחת