החיים הם אכן סבל ותעתוע, אך יש בהם רגעים שצריך ליהנות מהם
גוגל הביא אותי, די במקרה, לקורס באוניברסיטה העברית עם שם מדליק: תמונות מהעולם החולף. הסתבר לי כי מדובר בסמינר אודות אוּקִיּוֹ-אֶה (Ukiyo-e) שהם הדפסים שנוצרו בעזרת טכניקה של חיתוך עץ ששגשגה ביפן בין המאות ה-17 ל-19. הדפסי העץ הראשונים תארו סצנות ברובעי שעשועים והתרחבו, מאוחר יותר, לתחומים אחרים.
אני מוצא ב-ויקי כי הפירוש של המילה אוקיו הינו העולם החולף, או, העולם הצף. מדובר במונח בודהיסטי, לפיו, הכול בר חלוף. המונח הזה קבל משמעות חדשה האומרת כי החיים הם אכן סבל ותעתוע, אך יש בהם רגעים שצריך ליהנות מהם. מתוך כך, תמונות העולם הצף מתארות את אותם רגעים גנובים ומהנים ברבעי השעשועים.
וזה בדיוק מה שעבר עלי כאשר גיליתי ברשת האינטרנט מאגר מרהיב של קרוב לרבע מיליון תמונות של הדפסי עץ שנסרקו ממקורות שונים ומתקופות שונות, מתחילת המאה ה-18 ועד לימינו אלה. האתר שגדל משתפר כל הזמן (לינק למטה), מציע מנוע חיפוש יעיל במיוחד שמאפשר לגלוש ולחפש נושאים שונים, וגם אלטרנטיבות: הדפסים הדומים לתוצאות שקבלתם.
התמונות שתראו כאן הן בחירה אישית שלי נכון לרגע החיפוש – שעת חצות והרבה אחרי. הערת אזהרה: קל להיכנס לאתר הזה אבל קשה לצאת(!). האסתטיקה של ההדפסים עשויה להפעים את הלב, חלקם, יפים, כאילו צוירו בידי מלאכים. מה שכמובן עשוי להאריך עד מאד את אותם רגעים "גנובים" של גלישה, ולשבש את שעות השינה, אבל זה ספור אחר.
חתולים תופשים, כך נראה, מקום מיוחד במאגר. הנה כמה דגימות:
החתול והפנס. מקור: 1886. האמן – Kobayashi Kiyochika
החתול וכדור הצמר – שנות ה- 50 האמן – Aoyama Masaharu
חתול. אין תאריך האמן – Seicho
בעקבות הציפור הלבנה – (1915-20) האמן – Konoshima Okoku
בנתיב ים קאזוסה (1823) האמן – Katsushika Hokusai
כלב מבקר בחורש Nemiah. אמן – Brown Matt
הרוח של העמק הירוק בוטאן (1996) האמן – Okamoto Ryusei
פריחת השזיפים בחודש מרץ (1998) האמן – Hao Boyi
"פרגים" – Artist: Ogata Korin
תופעה בשמיים – ענן מוזר נראה (1890) אמן לא ידוע
אמן הבובות (1857) אמן – Utagawa Kunisada
רגע הזריחה (1990) האמן – Junji Takasago
——————
מקור : https://ukiyo-e.org